NORDUCH  INTUCH  RAIDIS ARRO  S18486/89.  Född 1989-01-18

                                                                                                                                    Far: INTUCH RENFJÄLLETS QEPPO  Mor: RAIDIS PYY (Lina kallad)

 

                                               NORDUCH  INTUCH   Renfjällets Qeppo

 Arro visade redan i valpstadiet att han hade förutsättning att bli en ”stjärna” i utställningsringen. Dagen före sin 6-månadersdag tävlade han i valpklass, bland ganska många valpar i klassen och också de i den högre åldern 6-9 månader. Domaren Rune Malmberg  valde då, i Östersund, att ställa Arro som BIS-valp.

(Dagen efter när han fyllde 6 månader Vid Sveg när vi var på väg söderut) ”lyfte han på benet” första gången.

                                   

 Arro var ganska jobbig i utställningsringen i sin gröna ungdom. Han ville ”gaffla” lite och det gällde att hindra honom från att höras för mycket. Ett sätt var att helt enkelt stoppa fingrarna i munnen på honom.

 

Tidigt i avel.

 Arro kom tidigt i avel. Redan vid cirka 9 månaders ålder hade han sin första lyckade parning.

Med tiken RAIDIS BINNI, ägd av Anders & Anna Lena Gählman Kalix Nyborg föddes flera stycken lapphundar av allra yppersta klass och typ. Mest känd och minnesrik den framstående tiken SOTIS som hos Kennel Raidis hade stora framgångar i utställningsringar runtom i Norden. Mest minnesvärt när hon vid blott 10 månaders ålder, bland 73 svenska lapphundar och 40-talet tikar av hög klass (champions) erövrade titeln BEST IN SHOW.

Tillsammans med pappa Arro blev det många uppgörelser om BIR & BIS-titlar.

Andra framstående avkommor ( i kombinationen med Binni) och utställningsstjärnor var  t.ex. Ludde (Hos Kurt och Kicki Gählman), AJDI  (som kom till kennel Täppagården )

Och så blev han ju också pappan till NORDUCH-INTUCH RAIDIS HALLI. Därmed också farfar till några av de mest framstående hanhundar och tikar i Sverige och Norden på 2000-talet.

 

                                                
                           Arro                                                                       Sotis

 

BIS 4 i Tromsö 1996

Bland otroligt många BIR- och BIS titlar som Arro erövrade runtom i Norden var nog den vid Tromsö stora Internationella utställning 17 januari 1996 den allra trevligaste. Minns inte hur många ”titlar” han där , dagen före sin 7-års födelsedag, ”plockade hem” innan han till slut stod i BIS-finalen.  Och där placerades han på placering 4, före alla s.k. ”stjärnor” av olika hundraser som åkt upp från Oslo. Stockholm, Helsingfors och andra platser för att vinna titlar.

Roligast att besegra Dag Löken Norge med sina berömda dvärgspetsar, både i veteranklassen som i BIS-finalen.

 

Arro blev aldrig ”ÅRETS HANHUND” – i Sverige.

Nej, den titeln erövrade på den tiden av Antrazits Droy. Trots att Arro vid deras inbördes möten oftast blev bättre placerad i ringen. Arro ledde poängtävlingen fram till höstkanten ett par år i rad men då åkte Droy till Biri i Norge där en seger gav avgörande höga poäng.

 Därför mina tiotalet motioner till RS om ”Norgepoängen”) . Antagen också vid RS men återinförd igen. Enligt mitt tycke nu lika fel som då. ”Svensk tävling” skall också avgöras i Sverige och inte i annat land – tycker jag.

 

Arro hyfsat duktig i lydnad och agility

Han klarade faktiskt av lydnadsklass 1 och agilitybanan på ett mycket förtjänstfullt sätt fram till hög ålder. Det var full fart på den gossen i alla ”discipliner”. Avel. utställning, lydnad

Agility och som pulkdragare. Dessutom var han frisk med hörsel, luktsinne, syn m.m. i gott behåll till hög ålder.